En aktivitet som har kommit lite i skymundan vad gäller kategorin saker man kan göra tillsammans i grupp med jobbet eller skolan är turridning i naturen. Att sitta upp på en hästrygg och färdas genom skog och natur nästintill två meter ovan marken, är en lagom utmaning för de flesta.

Hästar är inte bara stora och snabba, de är också känsliga och oförutsägbara djur vilket skrämmer många från att prova på att rida. Men turridning är faktiskt en väldigt trevlig och rolig aktivitet och hästarna är oftast väldigt snälla och utvalda just för att passa till ovana och lite ängsliga nybörjare. Islandshästar är väldigt populära just för turridning i Sverige och de är vanligtvis så snälla och söta att de kan charma vilken person som helst. När man rider på tur är det vanligt att man är en grupp om cirka tio personer som har samma erfarenhet av ridning. Om man är fler än tio personer erbjuder många företag en annan aktivitet som man kan hålla på med under tiden som den andra gruppen är ute och rider. Man får vanligtvis låna hjälm och kanske det också finns ridstövlar att låna om man hör sig för. I annat fall går det bra med kängor eller gummistövlar som har en liten klack.

I skogen blir ridningen lite mer spännande och det märks att hästarna tycker att det är kul att följa varandra i grupp. När islandshästarna börjar tölta är det bara att hålla i sig! Tur att det finns en hästman att hålla i förutom tyglarna, ifall man får svårt med balansen.

Förutom islandshästar finns det självklart andra typer av hästar man kan rida på, exempelvis nordsvenskar eller de vanligaste ridhästarna, halvblod. Man kan börja med att fundera på vilken del av Sverige som man är intresserad av att uppleva från hästryggen, så finns det säkerligen något företag som erbjuder hästridning just där.