Något av det bästa med den svenska sommaren är bad och bastu. Finns det något bättre än att ta sig ett dopp när mörkret precis har lagt sig och sedan småspringa in på hala träplankor in i värmen och gemenskapen? Kanske det till och med väntar en kall öl, som kondenserar lika många iskalla droppar på flaskans yta som de svettdroppar som nu börjar forma sig i pannan. Så du dricker en iskall klunk och känner smaken av humle samtidigt med doften av varm gran och fura. Snart blir du varm igen, och den enda lösningen är att hoppa ner i det kalla vattnet.

Bastu kommer från ordet badstuga, och det var förr i tiden en av de renaste platserna som man hade att tillgå, så att bastun har fått ryktet om sig att vara renande, är inte så konstigt. Förr användes dock bastun mer sällan till bastubad, och desto oftare till att torka lin eller röka fisk.

Att bada bastu är något som kan stärka gruppgemenskapen, då man slappnar av och fokuserar på den något ansträngande ritual som finns kring bastubadandet. Det sägs att det är lättare att prata om känslor när man sitter i en bastu, kanske för att man blir både avslappnad och lite mer eftertänksam. Det är svårt att varva upp sig när man sitter i nittiogradig värme, och kanske man får lite närmre till känslorna när hjärnan lugnar ner sig lite.

Bastubadkulturen ser lite olika ut beroende på vart man befinner sig i Norden. I Finland är bastukulturen stor och det är vanligt att lägenheter har bastu. Det finns även en särskild tradition kring att knyta en “ruska” av ris som man sedan slår sig själv eller andra med. Man föredrar också en mer fuktig bastu i Finland. I Sverige är det vanligare med en torr bastu, och det finns vanligtvis inte bastu i lägenheter, men däremot kan det finnas i källaren på många lägenhetskomplex.