Att fara fram genom vattnet i en kajak som med sin gracila och kvicka känsla klyver vattenytan med varje paddeltag, är inte bara en harmonisk upplevelse utan också en härlig aktivitet att göra tillsammans med andra. Man kan paddla två och två eller i en mindre grupp – det brukar falla sig naturligt att man parar ihop sig två och två som pratar med varandra. Samtidigt så måste man koncentrera sig noggrant för att hålla balansen på kroppen och kajaken i rörelse.

Innan man ger sig iväg

Att paddla kajak är inte svårt, men det kan vara bra att ta hjälp av en instruktör innan man ger sig iväg första gången. Då kan man få instruktioner om hur man styr kajaken, hur man paddlar rätt och vad man ska göra om man ramlar i vattnet. Det kräver inte mer planering inför en paddeltur än att man tar med sig ett ombyte, solskydd och vattenflaska, och att kanske ha en alternativ aktivitet ifall det är blåsigt eller regnigt väder.

Om stormen kommer

Skulle ovädret bryta ut finns det ett smart sätt att minska risken att falla i vattnet. Man samlar ihop alla kajaker i en grupp om minst två personer, och parkerar kajakerna längsmed varandra i vattnet. Sedan lägger man en paddel över de uppradade kajakerna, och låter alla ta ett tag i paddeln. På så vis får man en stabil “brygga” där man exempelvis kan vila upp sig eller vänta in en annan grupp, särskilt när vinden blåser.

När man gått iland

När man kommer fram till sin destination, förslagsvis efter en eller två timmars paddling, är det skönt att skölja av sig om fötterna och att äta en bit mat. Paddlar man i grupp, såsom en skola eller ett företag, är det ett bra tillfälle att ha någon enklare gruppövning, såsom att laga mat tillsammans över öppen eld och sedan vila en stund.