Kajakresor i Sverige populärt för turister

I utlandet har många en syn på Sverige som ett vackert land med mycket vild och fri natur. I broschyrer kan man se bilder på vidsträckta skogar, karga skärgårdslandskap och solnedgångar i fjällen. I Sverige kan man tack vare allemansrätten röra sig fritt i stora delar av vår natur. Kanske är skärgården något av det vackraste som landet kan erbjuda, och vad är väl bättre än att uppleva skärgården från en kajak?

Svensk skärgårdsidyll

Detta är något som The Guardian tog upp nyligen då de skrev om äventyrliga kajakresor i Sverige. De har åkt till skärgården i Bohuslän efter ett tips i en bok om “Det vilda Skandinavien”. De publicerar vackra bilder på gröna öar med de färgglada kajakerna i förgrunden och på de nedslipade mjuka klipporna som sticker upp som pastellfärgade små moln ur vattnet i solnedgången. Man får också se hur de steker sill på ett gaskök och sitter vid elden i det mörkblåa mörkret med orange flammor från elden som lyser upp tält och natur. Man kan riktigt känna frihetskänslan och de barfota fötterna mot varmt berg och stickande torr terräng.

Ett enkelt sätt att ta sig ut

För den som har en begränsad budget, men ändå vill få ut maximalt med upplevelse för pengarna, så är kajakresor ett utmärkt val. Det kostar inte mycket att hyra kajaker i en vecka, och lever man på burkmat och nudlar så går det inte åt mycket pengar till mat, och ej heller några dyra hotell. Det är inte så konstigt att kajak har blivit så populärt i Sverige!

Äventyrlig men lugnt

Att paddla kajak är en rogivande och harmonisk aktivitet. Det är tyst, går lagom fort och man är omsluten av vatten och luft. Det går inte att ta upp mobilen hur som helst, utan man måste paddla på för att inte driva bort. Men det kan också erbjuda lite pirr-i-magen när det blåser upp ute på havet!