GPS, Geocaching och Pokemon go

GPS är en stor del av vår vardag. Vi använder GPS:en i våra telefoner för att navigera både i storstäder och på landsbygd. Kartappar kommer gratis med de flesta mobiltelefoner, och avancerade karttjänster finns att ladda hem gratis eller för en liten slant. Förutom att GPS är väldigt användbart, kan man också hitta på en massa roliga saker med det.

Geocaching med GPS

Geocaching är ett begrepp som dök upp första gången för snart tjugo år sedan, då leken där man ska leta efter saker, så kallade caches, lanserades. Idag är det så mycket enklare när vi har GPS i mobilerna som vi har med oss överallt. Är du ute och vandrar, kanske det finns någon geo-cach i närheten att fånga? Det här kan vara något som tilltalar både unga och gamla som har barnasinnet kvar.

Pokemon Go

Detta spel har blivit omåttligt populärt sedan det lanserades i Juli 2016. Tack vare att spelet utspelar sig i den verkliga omgivningen baserat på telefonens position med GPS, är det ett perfekt spel för dem som gillar att röra sig utomhus. Ju mer man promenerar, desto bättre går det i spelet och det finns en mängd roliga uppdrag och tävlingsmoment att delta i tillsammans med andra i detta spel.

GPS:er för utomhusbruk

Om man är ute mycket i skog och mark och ägnar sig åt friluftsliv av lite högre svårighetsgrad, så kan man investera i en särskild GPS för ändamålet. En frilufts-GPS har kontakt med det bästa satellitnätverket och på en del varianter finns det särskilda finesser som möjlighet att ladda ner kartor, inbyggd kompass och alarmknapp till SOS-team. Något som också är bra med dessa GPS:er är att de är extra vattentåliga och stöttåliga och har goda laddningsmöjligheter, till exempel i bilen. Vissa modeller kan också ta emot och skicka SMS, eller skicka en signal så att vänner och familj kan se var man är någonstans.