Friluftslivet en svensk tradition

Friluftsliv kan verka som något självklart för oss i Sverige. Från det att vi är små får vi vara ute i skog och mark, på förskolan, på scouterna, på träningsläger, på Korpen-aktiviteter och Skogsmulleträffar. Det finns en relativt stor allmänbildning om naturen, och också ett stort intresse. Många personer går med i liknande föreningar även när de är äldre; fågelskådningsgrupper, svampplockarträffar, löpträningsgrupper, överlevnadskurser, Naturskyddsföreningens och Friluftsfrämjandets aktiviteter.

Friluftsliv med andra ögon

När BBC skriver om det svenska friluftslivet för ett år sedan, så är det med en utomståendes ögon. Passionen för att vara utomhus ter sig för skribenten som en nästintill exotisk sak, som är unikt för oss här i Sverige, och pekar på inspirationen av den norska poeten Henrik Ibsen. Själva begreppet friluftsliv verkar inte ens finnas på engelska!

Både för privatpersoner, företag och på samhällsnivå

Vurmen för friluftslivet är något som kommer från alla nivåer. Intresset för att vara utomhus är något som många ärver av sina föräldrar, och det har blivit allt mer populärt att också företag vill erbjuda sina anställda upplevelser utomhus för att stärka gemenskapen och trivseln. Det kanske inte är så konstigt med vår långa och mörka vinter, att vi vill spendera tid utomhus så mycket det bara går.

Utomhusaktiviteter med friskvårdsbidrag

På en samhällelig nivå så jobbas det också för att vi ska kunna spendera tid utomhus. Det ordnas med olika stigar och leder i skog och mark som plogas vintertid, och inte minst kan man få friskvårdsbidrag genom sitt jobb. Många känner säkert till att man kan använda bidraget för att betala sin gym-avgift, men det går att få friskvårdsbidrag både för bastu, bergsklättring, dykning, kallbad, längdskidåkning, skridskoåkning och hästhoppning! Antingen så kan man ta ut friskvårdsbidraget personligen för att betala en kurs eller avgift till den aktivitet man ska göra, eller så kan företaget ordna aktiviteter som är godkända för friskvårdsbidraget.